הרפואה המודרנית הופכת מודעת יותר ויותר לחשיבות של יחסי מטפל ומטופל. ההבנה שיש להעניק חשיבות ליחסים הללו, להבין אותם ואת ההשלכות שלהם על הטיפול ולהסדיר את היסודות האתיים שלהם גוברת ועימה ההתעסקות הנרחבת בו. בתחום הרפואה האלטרנטיבית בכלל והרפלקסולוגיה בפרט המודעות לחשיבות של יחסי מטפל ומטופל איננה עניין חדש אלא מרכיב מובנה בתוך היסודות עצמם של צורות הטיפול השונות. לימודי רפלקסולוגיה ראויים לשמם כוללים גם נושאים שונים הנוגעים ליחסי מטפל ומטופל. למעשה ניתן לומר שאם לימודי רפלקסולוגיה אינם נוגעים בנושא החשוב הזה על היבטיו השונים הם אינם שלמים אלא יש בהם משהו פגום ואפילו ראוי לגינוי.
לימודי רפלקסולוגיה מתייחסים – בין שאר הדברים הנלמדים – לכמה היבטים של היחסים שבין המטפל והמטופל. הממד הראשוני והמובן מאליו שבו נוגעים לימודי רפלקסולוגיה הוא באבחון ובטיפול שהמטפל מעניק למטופל. אין ספק שהבסיס לכל דיון ביחסי מטפל ומטופל הוא הטיפול עצמו. ללא טיפול איכותי ונכון אין מה לדבר על יחסים בין מטפל ומטופל. עם זאת, כאשר אנחנו מדברים על החשיבות של הנושא הזה אנחנו מבקש לצאת מהעניין הטכני הבסיסי של טכניקות טיפול ויסודות האבחון שמופיע בכל תוכנית לימודים של לימודי רפלקסולוגיה.
אם ניקח לדוגמא את תהליך האבחון הרי שכבר כאן על התלמיד להבין שאין די בכך שהוא שולט בטכניקות האבחון השונות ויודע כיצד לאבחן במהירות ובצורה מדויקת כל בעיה רפואית. המטפל שלמד לימודי רפלקסולוגיה חייב לצאת עם ההבנה שכדי לאבחן בצורה נכונה ומלאה הוא חייב להבין שמולו ניצב אדם, אינדיבידואל, נשמה שלמה; הטכניקה איננה יכולה להיות הדבר היחיד שעליו הוא חושב ושבו הוא משתמש. המטפל צריך לדעת להקשיב למטופל בצורה אמיתית ולא להסתגר בטכניקות ובידע הכללי שהוא רכש. כל מטופל הוא עולם ומלואו ולכן האבחון חייב להיות מבוסס על הייחודיות הזו של כל מטופל ומטופל.
גם הטיפול עצמו – ומטרתם של לימודי רפלקסולוגיה להכשיר מטפלים ששולטים בטכניקות הטיפול – חייב להיעשות מתוך מודעות אמיתית לקיומו של הזולת, המטופל. לעיתים המטפל עלול לשכוח שהוא איננו רק מכונאי אלא הרבה יותר מכך. מולו ניצב אדם שלם ולכן עליו לדעת כיצד להתאים את הטכניקות שהוא למד במהלכם של לימודי רפלקסולוגיה אל האינדיבידואל שבו הוא מטפל.
גם האתיקה של יחסי מטפל ומטופל נלמדת בחלק מהמקרים של לימודי רפלקסולוגיה. גם אם השחור והלבן ברורים לכולנו – כך יש לקוות – הרי שיש להכיר היטב את התחומים האפורים של הנושא האתי. מה מותר ומה אסור הן לא שאלות שתמיד יש להן תשובה פשוטה. לימודי רפלקסולוגיה יכולים להעניק למטפל את היסודות, את קווי המתאר הכללים, את השבילים המנחים. אבל בסופו של דבר המטפל עצמו יהיה זה שיתמודד עם השאלות המוסריות שאולי ייקרו בדרכו בעבודתו כמטפל.
המטפל הקשוב שמבין את החשיבות של יחסי מטפל ומטופל ידע כיצד לא לנסות להכניע את המטופל מצד אחד וגם לא להיכנע לו מצד שני. הוא ידע להקשיב ולהבין ואם לימודי רפלקסולוגיה יעניקו לו את הכלים המתאימים הוא יצליח בתחום המסובך של יחסי מטפל ומטופל: הדרך המובילה אל היותו מטפל טוב ככל שאפשר.