קטגוריות
יבוא ויצוא

הובלה ימית: יסודות הביטוח הימי

יש חשיבות רבה לענייני ביטוח בכל מה שקשור לענייני הובלה ימית. בפוסט הזה אני אעסוק בקצרה בכמה מונחי יסוד ואדבר על ביטוח ימי באופן כללי. בעתיד אני אעסוק בהרחבה גדולה יותר בתתי תחומים של הנושא הזה וארחיב בנידון, בעיקר בכל הנוגע לביטוח מטענים. השורות הבאות הן מעין הקדמה לתחום של ביטוח מטענים.

בכל מה שנוגע לענייני הובלה ימית ניתן לחלק את הביטוח לשני סוגים:

ביטוח כלי שיט: זהו ביטוח שנוגע יותר למי שיש ברשותו כלי שיט; ככה שזה נוגע פחות לרוב הקוראים, אלא אם כן מישהו ממשפחת עופר קורא את הפוסט הזה.בהתאם לחוק, כלי שיט, כמו כל כלי רכב, חייבים להיות מבוטחים ביטוח צד ג'. מעבר לחוק ברור שמי שקנה אונייה רוצה להיות בטוח שהוא לא יפסיד אם היא תטבע, תינזק או תיחטף בידי פיראטים. אפשר וצריך לבטח כל סוג של כלי שיט – ממפרשית ועד נושאת מטוסים; במידה וכלי השיט עוסק בפעילות מיוחדת – סקי ימי או מלחמה – יש לבטח אותו בהתאם.

ביטוח מטענים: זהו הביטוח שנוגע ליותר קוראים. כל מי שמייצא, מייבא, משנע או מאחסן מטענים זקוק לביטוח. הביטוח נועד להבטיח ללקוח שבמקרה של נזק יהיה מי שיספוג את הנזק במקומו, פחות ההשתתפות האישית, כמובן. ביטוח מטענים בכל הקשור לענייני הובלה ימית בפרט ושילוח בינלאומי בכלל מאופיינים על ידי כמה היבטים שונים:

מחיר הביטוח: נקבע לפי ערך הסחורה, רמת הסיכון, היקף הפוליסה, המוצא והיעד, תחרות בין חברות ביטוח ועוד.

ביטוח חד פעמי או מתמשך: מי ששולח מטען באופן חד פעמי ייקח כמובן פוליסה שנועדה להובלה הספציפית. מי שעוסק בשילוח על בסיס קבוע ועושה שימוש נרחב בשירותי הובלה ימית יכול וצריך לעשות פוליסה מתמשכת – או פוליסה פתוחה – שאיננה תלויה בזמן. פוליסה פתוחה גם יכולה להיות מוגבלת למשך תקופה מסוימת שבה יכוסו כל המטענים.

היקף הפוליסה: ישנן פוליסות שמכסות את כל הנזקים שיכולים להיגרם למטען במהלך הובלה ימית וישנן פוליסות שמכסות רק סיכונים מסוימים. הדבר משפיע, כמובן, על עלות הפוליסה.

חברת שילוח או חברת ביטוח: את הפוליסה ניתן לרכוש ישירות מחברת ביטוח שעוסקת בתחום הביטוח של הובלה ימית או לרכוש אותה מבחרה שמספקת שירותי הובלה ימית ו/או שילוח בינלאומי. יש יתרונות לכל אופציה ובעתיד נרחיב בעניין חשוב זה.

INCOTERMS: זהו מונח חשוב בתחום השילוח הבינלאומי והא בעל השלכות מעשיות על ביטוח המטענים הנדרש. מדובר במערכת כללים ומונחים שקובעת את האחריות על המטען בהתאם לסוגים שונים של מטענים ולנקודה שבה הם נמצאים. גם על כך עוד ארחיב אך כרגע אסתפק בכך שאגיד שיש מטענים שהאחריות עליהם היא של הלקוח מרגע שהם עוזבים את מחסני הספק ויש מטענים שהם באחריות הספק עד שהם מגיעים אל ביתו של הלקוח. בין לבין ישנם עוד ועוד סוגים עם שמות שונים והגדרות אחריות שונות. מובן שיש למצוא את הפוליסה המתאימה לסוג המטען ולרמת האחריות של מי שרוכש את הפוליסה: היצרן, המוביל, הלקוח.

מי משלם על הפוליסה: כפועל יוצא ממה שכרגע נכתב מובן מאליו שהמיקום בשרשרת משפיע על הפוליסה שלה אנחנו זקוקים.

כתיבת תגובה