קטגוריות
כללי

עיצוב מרחבי למידה

אם הנושא של עיצוב מרחבי למידה מושך ומסקרן אתכם, המאמר הזה בדיוק בשבילכם. במאמר נסביר מדוע יש צורך במרחבי למידה ומהם המאפיינים שלהם.

כבר שנים רבות שכיתות הלימוד נראות פחות או יותר אותו הדבר ומבוססות על אותו רעיון: תלמידים (פאסיביים) שיושבים על כיסאות נוקשים ומאזינים בשקט למורה (דומיננטי). כן, למרות התקדמות הטכנולוגיה, הכיתות כבר 100 שנים הן אותן כיתות. למרבה השמחה, אט אט אנחנו רואים ניצנים של שינוי והופעה של "מרחבי למידה" בבתי ספר, חטיבות, תיכונים, מכללות, אוניברסיטאות וכו'.

מרחבי למידה – למה צריך אותם?

מרחבי למידה נוצרו מתוך התפיסה כי תלמידים אינם צריכים "לשתוק ולהקשיב" והמורה אינו צריך "להקיא עליהם את החומר". מרחב למידה אמור להיות יותר שוויוני ולשתף גם את התלמידים. המרחבים הללו מעודדים שיתוף פעולה יצירתי בין המנחה לתלמידים ושיחה קולחת ביניהם – וכל זאת באווירה נעימה ונינוחה. כמו כן, מחלחלת ההבנה כי סביבת למידה יכולה להשפיע דרמתית על המוטיבציה, על הפרודוקטיביות ועל שיפור יכולת הריכוז של התלמידים. במשך שנים רבות לא הוקדשה מחשבה לצרכיי התלמידים, ואילו כיום יש מגמה להיות הרבה יותר קשובים להם.

נוחיות – בכיתות "סטנדרטיות", תלמידים רבים מתפתלים על הכיסאות אחרי שעות של ישיבה ממושכת. כיום מתחילה לחלחל אט אט ההכרה, כי כדי שתלמידים ילמדו ביעילות, חשוב שיהיה להם מקום ישיבה נוח, אחרת הם פשוט יחשבו על הכאבים שלהם ולא על הלמידה.

מה המאפיינים של מרחבי למידה?

מגוון פינות ישיבה נוחות – במרחבי למידה ישנם כסאות ישיבה , לצד ספות רכות, פופים וכו'. יש תלמידים שנעים להם ללמוד כשהם רובצים על פוף, לעומת אחרים שמעדיפים ישיבה על כיסא לצד שולחן. כשאתם מספקים מגוון של פינות ישיבה, אתם נותנים לתלמידים את האופציה לבחור היכן נוח להם ללמוד.

שיתוף פעולה – רצוי לבחור בריהוט שניתן לארגנו מחדש בהתאם לפעילות המתרחשת – אישית, זוגית, או קבוצתית. הריהוט צריך להיות קל יחסית, כדי שיהיה אפשר להזיזו ולהתאימו לכל צורת למידה. פופים או כסאות שמסודרים בצורת עיגול, ספות סביב שולחנות וכו'. כל אלה מזמינים קבוצות לשבת יחד ולשתף ברעיונות.

אסתטיקה – פקטור חשוב במיוחד במרחבי למידה. אין כאן גודש של חפצים, אלא פשטות מינימליסטית. הצורות של הריהוט הן מעוגלות ואמורפיות – שנחשבות ליפות, הרמוניות ולקוחות מן הטבע. שטיחים יכולים לעמעם את הרעש של צעדים וגם להוסיף יופי וחמימות.

מרחב – מרחבי למידה הם גדולים ומרווחים יותר מאשר כיתות סטנדרטיות – כדי לאפשר לקבוצת אנשים גדולה יותר ללמוד בהן. במקביל, מרחב הלמידה גם צריך לספק פינות המיועדות ללמידה שקטה ופרטית, עבור תלמידים שמתרכזים טוב יותר בשקט. תקרות גבוהות הן מושלמות למרחבי למידה, מכיוון שהן מקנות תחושת מרחב. ספריות הן סוג של מרחבי למידה גדולים, מרווחים ונעימים.

להביא את הטבע פנימה – קרבה לטבע, אוויר צח ותאורה טבעית (ובהעדרה – תאורה המדמה אור יום), הם חשובים מאין כמוהם. ההישגים בקרב תלמידים שחשופים לתאורה טבעית – גבוהים יותר לעומת הישגי תלמידים שלומדים לאורה של תאורה מלאכותית. גם את הצבעוניות כדאי להתאים לטבע: אנשים רבים חושבים כי כדאי לעצב את החלל – כל חלל באשר הוא – בצבעים שקטים וניטרליים. הצבעים הללו עלולים להיות משמימים ומדכדכים במרחב הלמידה, ,בזמן שצבעוניות מהטבע – גווני כחול, ירוק וצהוב, יביאו את הטבע פנימה וישרו יצירתיות. מאותה סיבה, כדאי להכניס עציצים לחלל, אשר יפחיתו תחושות של מתח, כעסים וכדומה. הקרבה לטבע תיצור אווירה מזמינה ורגועה.

נגישות – חשוב שתהיה גישה לכיסאות גלגלים.

טכנולוגיה – גישה לשקעי חשמל, גישה לאינטרנט.

לסיום, במאמר זה הצגנו כמה מהמאפיינים של חללי למידה מעוצבים. מרחב למידה יפה, מעוצב ומוצלח, יעודד שיח פורה, שיתוף פעולה ולמידה מהנה. בהצלחה!

כתיבת תגובה