קטגוריות
פרסום

דפוס: הגבול הדק בין שתלטנות ואדישות

וודאי אין זה נכון רק לגבי מערכת היחסים שבין מזמין העבודה ובין מבצע העבודה בכל בית דפוס. מה שנכון לגבי מערכת היחסים הזו נכון לגבי כל מערכת יחסים בין כל מזמין עבודה ומבצע עבודה בכל תחם של החיים הכלכליים והעסקיים. כיוון שהטריטוריה שלי נתחמת על ידי גבולותיו של בית דפוס הרי שמן הראוי שאדבר על הצורה שבה מתנהלת מערכת יחסים נכונה בין הלקוח ובין בעל המקצוע בכל מה שנוגע לעבודות דפוס.

מנקודת המבט של הלקוח

הלקוח שבא עם הזמנת עבודה אל בית דפוס צריך לזכור שהוא איננו יודע הכול על דפוס; אם הוא היה יודע הוא אולי לא היו זקוק לשירותיו של בעל מקצוע. לכן עליו להקשיב למה שיש לצוות במקום לומר לו, לבחון את ההצעות השונות ולנסות להיות פתוח לשינויים שהם עשויים להציע לו. גם אם יש לו רעיונות ברורים, לעיתים עקשנות מיותרת תביא לתוצאות כושלות ולא רצויות וממילא להפסד כספי.

עם זאת אין זה אומר שהלקוח צריך להיכנע לכל מה שאומרים לו. עליו להבדיל בין עצות שנוגעות לידע מקצועי ובין עצות שנוגעות לטעם ולריח. לעיתים וותרנות היא סימן לחולשה ולא תמיד חייבים לקבל כל עצה ובטח שלא כל הוראה. הלקוח צריך לשלב את הידע והניסיון של עובדי בית דפוס עם הרצונות שלו ועם המטרות שלו. רק על ידי שילוב נכון בין השניים הוא יקבל ביצוע איכותי שגם מתאים לצרכים שלו.

מנקודת המבט של בעל המקצוע

כל בעל מקצוע שמכבד את עצמו צריך לחשוב שהוא יודע מה הוא עושה, שהוא שולט ברזי המקצוע ושיש לו מספיק ידע וניסיון בשביל לבצע עבודות דפוס ברמה הגבוהה ביותר. כשאר הוא ניצב מול הלקוח ייתכן והדחף שלו – שאיננו מוטעה לחלוטין – הוא לכוון את הלקוח, להגדיר לו בדיוק איך צריכה להיעשות העבודה ולנהל את הביצוע בעצמו ולפי השיקולים שלו.

אלא שמה שנכון לגבי הלקוח נכון שבעתיים לגבי בעל המקצוע. עליו לזכור שבסופו של דבר הלקוח הוא זה שמשלם ולכן הלקוח הוא זה שמחליט. בית דפוס איננו דיקטטורה שבה בעל המקצוע קובע לכל לקוח כיצד צריכה להיראות העבודה שהוא מזמין. עליו להיות קשוב ללקוח ולנסות להוציא לפועל את בקשתו.

אין זה אומר שעליו להיענות לכל גחמה של הלקוח. ההיפך הוא הנכון: בעל מקצוע טוב הוא בעל מקצוע שמציל את הלקוח שלו מטעויות. הוא אמנם לא מוריד עליו פקודות אבל במידה והלקוח מבקש משהו שאינו אפשרי או מבקש לעשות זאת בצורה מוטעית עליו להסביר ללקוח היכן הטעות שלו ולנסות לסייע לו להגיע לפיתרון מוצלח וחף מטעויות. אם הלקוח מתעקש לטעות עומדות בפני בעל המקצוע שתי אפשרויות: לשתוק, לקבל את התשלום ולתת ללקוח לסבול מהטעיות שלו; או שהוא יכול לוותר על התשלום ועל הלקוח ולשלוח אותו אל בית דפוס שייכנע לגחמות שלו וייקח את הכסף שלו.

הסוד לביצוע מוצלח, נאמר זאת לסיכום, הוא שיתוף פעולה שוויוני בין בעל המקצוע ובין הלקוח; שיתוף פעולה שבו כל צד יודע להקשיב ויודע מתי לעמוד על שלו.

כתיבת תגובה