קטגוריות
מה חדש

ידועים בציבור

זוגות רבים בוחרים כיום לקיים מערכת יחסים זוגית בתור ידועים בציבור, ולא בתור נשואים מבחינה פורמלית. למעשה, אין באמת הבדל משמעותי בין ידועים בציבור, לבין זוגות שנשואים מבחינה פורמלית. ההבדל העיקרי הוא לעיתים הצורך להוכיח שאותם ידועים בציבור, הם אומנם ידועים בציבור שקשרו את גורלם איש עם רעהו או רעותו. השאלה מי הם ידועים בציבור, מעלה לא פעם תהיות רבות. במאמר שלהלן נדון בכל הנוגע לידועים בציבור: כיצד נגדיר אותם, מה גורם לזוגות רבים לקיים מערכת יחסים של ידועים בציבור, וגם כיצד אפשר להסדיר מבחינה פורמאלית יחסים בין ידועים בציבור.

נעיר כי מטרת המאמר היא להעניק לכם הקוראים מידע איכותי, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אצל עורך דין לענייני משפחה.

מי הם ידועים בציבור?

ידועים בציבור הם אותם בני זוג שאתם מכירים, שחיים יחדיו, מביאים ילדים יחדיו ומקיימים משק בית משותף. אלו אנשים שמקיימים מערכת יחסים זוגית, בדיוק כמו כל זוג נשוי, רק עם שינוי אחד קטן: אין להם תעודת נישואין והם לא נישאו בבית הדין הרבני. מערכת היחסים שלהם מבוססת על הסכמות בעל פה, ולעיתים גם על הסכמות בכתב (נרחיב על כך בהמשך).

אך נגדיר ידועים בציבור?

במהלך השנים, בתי המשפט לענייני משפחה דנו ארוכות כיצד להגדיר ידועים בציבור. לא תמיד קל ופשוט להגדיר ידועים בציבור, כי לעיתים יש שוני קטן מאוד ביניהם לבין שני אנשים שמקיימים מערכת יחסים זוגית (דהיינו – רומן), אבל לא באמת מקיימים מערכת יחסים שמעידה על "קשירת גורל משותף". כמו כן, בניגוד לסברה רווחת, דווקא פרק הזמן שבני זוג מקיימים מערכת יחסים, לא בהכרח מהווה תנאי מחייב. בני זוג יכולים לקיים מערכת יחסים תקופה מאוד ארוכה, ועדיין לא להיות מוכרים מבחינת בית המשפט כידועים בציבור. לעומת זאת, יתכן שבני זוג יהיו יחדיו תקופה קצרה, וכן יוכרו כידועים בציבור.

במהלך השנים בתי המשפט קבעו שני מבחנים עיקריים. האחד הוא מבחן קשירת הגורל, כלומר – בית המשפט יבחן ממעוף הציפור את מערכת היחסים של בני הזוג, על שלל מרכיביה, ויבדוק האם הם אכן קשרו את גורלם. במידה ובני זוג מנהלים משק בית משותף ואף הקימו יחדיו משפחה, הרי שאז הנטייה תהיה להכיר בבני הזוג כידועים בציבור.

המבחן הנוסף, הוא המבחן האובייקטיבי. לרוב, כדי להוכיח שמדובר בידועים בציבור, יצופה מבני הזוג להציג ראיות. בין הראיות יהיו אנשים שמכירים את בני הזוג, ובהתאם בית המשפט יבחן האם אכן מדובר בידועים בציבור, בעיניהם של קרוביהם וחבריהם של אותם בני זוג. לא פעם, קבעו בתי משפט כי בני זוג קיימו רומן, אך הסביבה לא הכירה אותם, ההורים של האישה לא הכירו את בן הזוג ולהיפך, וגם חברים משותפים לא ידעו על הזוגיות. דבר זה מלמד כי מדובר בבני זוג שמקיימים רומן, ולא בידועים בציבור שקשרו את גורלם יחדיו.

מדוע אנשים בוחרים בדרך של ידועים בציבור?

כיום, בני זוג רבים בוחרים לקיים מערכת יחסים של ידועים בציבור, מכמה סיבות. הסיבה הראשונה היא הכפפת הדין הדתי על דיני הנישואין והגירושין, שכן בישראל נישאים לפי הדין הדתי. לכן, ישנם זוגות רבים שלא רוצים להינשא לפי הדת. במקביל, זוגות רבים אינם יכולים להינשא לפי הדת, אם למשל הם זוג מעורב מבחינה דתית וכיו"ב. סיבה נוספת היא ירידה במשמעות של מוסד הנישואין בישראל, במיוחד אצל בני זוג שמקיימים "פרק ב" זוגי. לא פעם אנשים בוחרים שלא למסד את הקשר ומעדיפים לחיות כידועים בציבור.

איך אפשר למסד מערכת יחסים של ידועים בציבור?

כעורכי דין משפחה, אנו תמיד מציעים לערוך הסכם חיים משותפים, ובהתאם גם הסכם ממון. הראשון נועד להסדיר את מערכת היחסים מבחינה חוזית ורשמית. החוזה השני, נועד להבטיח חלוקת רכוש בעת פרידה. מעבר לכך חשוב להתייעץ עם עורך דין משפחה בעל ניסיון, שכן מדובר בהסכמים מורכבים.

לסיכום:

במאמר זה עסקנו בידועים בציבור. הסברנו כיצד מגדירים ידועים בציבור ובהתאם מי הם ידועים בציבור. כמו כן, הסברנו מדוע אנשים בוחרים לקיים מערכת יחסים של ידועים בציבור. בנוסף פירטנו כיצד אפשר למסד מערכת יחסים של ידועים בציבור על ידי חתימה על הסכם של חיים משותפים. את המאמר נסיים בהמלצה חמה – להיעזר בעורך דין דיני משפחה בעת הצורך.

כתיבת תגובה