קטגוריות
גירושין מה חדש

גישור גירושין

תביעת גירושין בפרט והליך גירושין בכלל, יכולים להתברר במסגרת הליכים משפטיים ארוכים מאוד. מצד שני, הליך גירושין יכול גם להיערך בצורה הרבה יותר מהירה ויעילה, וזאת בתנאי שבני הזוג עורכים הסכם גירושין, ומאשרים אותו בבית הדין הרבני. לצד זאת, כדי להגיע להסכם גירושין, אפשר להיעזר בגישור גירושין, כלומר – הליך גישור שנערך בפני מגשר, שהוא לרוב עורך דין לענייני משפחה, שתפקידו "לגשר" בין הצדדים, ולהביא אותם להסכם גירושין. במאמר זה נסביר מהו בעצם גישור גירושין ונשווה בין ניהול הליך גישור לבין הליך משפטי. מטרת המאמר היא להעניק לכם מידע איכותי, ואין במאמר כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אצל עורך דין משפחה.

הליך גישור גירושין – מה המשמעות?

גישור, הוא מילה שהמקור שלה הוא "גשר", כלומר, בהליך גישור המטרה היא לגשר בין הצדדים ולהגיע להסכמה. הליך גישור אינו הליך שמכריע בטענות של צדדים, אלא הליך שנועד להביא להסכמה והסכם גירושין. במסגרת הליך גישור, הצדדים מציגים את הטענות שלהם, והמגשר מנסה לפשר ולגשר ביניהם, על מנת להגיע להסכמה בין בני הזוג. המגשר הוא לרוב עורך דין שעוסק בתחום המשפחה, ויש לו ניסיון רב בתחום, לרבות יכולת לשקף לבני הזוג את המצב המשפטי הנכון להם, ובכך להביא לידי פשרה ביניהם.

גישור לפי דין:

כיום, קיימת חובה לקיים הליך גישור, לפני כל הליך משפטי בתחום המשפחה. כלומר, לפני הגשת תביעה בתחום המשפחה יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך. אפשר להימנע מכך אך ורק ברשות בית המשפט לענייני משפחה. לאחר הגשת הבקשה, הצדדים מקיימים הליך גישור, אבל זהו סוג של הליך גישור בכפייה, משום שהוא לא נעשה מרצון אמיתי, אלא אם הצדדים באמת מעוניינים בכך.

השוואה בין גישור לבין הליך משפטי:

כדי להשוות בצורה נכונה בין הליך גישור גירושין לבין הליך משפטי, יש למנות את המאפיינים של כל אחד ההליכים. הבה נעשה כן:

גישור גירושין – מאפיינים:

הליך מהיר בהרבה: גישור ענייני, יכול לסיים את הליך הגירושין במספר שבועות ולעיתים אפילו פחות מכך. אם יש רצון, מדובר בהליך מהיר לעומת הליך משפטי.

עלות כלכלית: הליך גישור תמיד יהיה זול יותר. נכון שהגישור עצמו עשוי לעלות כסף, אבל זה בטל בשישים לעומת הליכים משפטיים ארוכים וערעורים. לכן, להליך גישור יש יתרון משמעותי בעניין.

גישור כהסכמה ולא כהכרעה: הליך גישור לא נועד להעליב את הצדדים. מגשר אינו מכריע בטענות. הכרעה יכולה להיות קשה ולכלול גם קביעות קשות נגד אחד הצדדים. בהליך גישור, המטרה היא לגשר, לפשר ולהביא להסכמה בין בני הזוג, ולא להעליב אותם או לפגוע בהם באמצעות הכרעה וקביעות עובדתיות שיכולות להיות קשות ומשפילות לעיתים.

שליטה: כאמור, הליך גישור הוא הליך מהיר. הצדדים שולטים והם אלו שמחליטים במה עוסקים, במה דנים ובמה לא דנים בשלב מסוים. אפשר לנהל גישור על שאלות של רכוש, ולהשאיר את שאלת הסדרי השהות והמזונות בצד בינתיים ולהיפך.

הליך משפטי – מאפיינים:

ניהול הליך מסורבל וארוך: הליכים משפטיים הם מורכבים וארוכים. הליך משפטי בתחום הגירושין יכול להימשך שנה ואף יותר (והרבה יותר, אם יש ערעורים וכיו"ב). כמו כן, בבית המשפט יש פרוצדורה מעיקה. לא כל מסמך ניתן להגיש, ולא כל טענה אפשר לטעון, והשפיטה נעשית על פי כללים יבשים, ופחות משקללת שיקולים של מוסר וצדק. זאת – להבדיל מהליך גישור.

עלויות כספיות: הליכים משפטיים עולים ממון רב, גם לעורכי דין וגם להליך המשפטי (חוות דעת, אגרות, וכיו"ב). יש להוסיף לכך את העובדה שהליכים משפטיים הם גם ארוכים יותר, במיוחד אם מנהלים הליך משפטי בתחום הגירושין שכולל מספר רב של נושאים.

חוסר שליטה: בהליך משפטי אתם לא אלה ששולטים בתהליך. ההליכים לוקחים זמן ונקבעים לפי יומן השופט. לבסוף אתם נותנים לצד שלישי את הזכות לשפוט. לא לגשר, אלא להכריע.

הכרעה: לטוב ולרע, בבית המשפט מגיעים להכרעות. לעיתים יש צורך בהכרעה, ולעיתים גם אין אפשרות להגיע להסכמות בגלל חוסר רצון. לכן, יש מקרים שבאמת צריך להכריע, ולשם כך אין כתובת אחרת, אלא בית המשפט.

לסיכום:

במאמר זה עסקנו בגישור גירושין, והסברנו מהו בעצם הליך גישור ומהי מטרתו. לאחר מכן הסברנו בהרחבה על ההבדל בין גישור גירושין, לבין ניהול הליך משפטי. הראינו מהם היתרונות של הליך גישור גירושין, לצד חסרונות שנלווים לניהול הליך משפטי מתחילתו ועד סופו. את המאמר נסיים בהמלצה חמה, להתייעץ עם עורך דין משפחה בעת הצורך.

כתיבת תגובה