ביטוח בריאות כשמו כן הוא, מדובר בחוזה בין שני צדדים בו עבור פרמיה מסוימת מבטח עצמו המבוטח כנגד תשלום הוצאות רפואיות במקרה הצורך. כמו כל סוג של ביטוח, התשלום הצנוע אמור לכסות את המבוטח במקרה בו יאלץ לעמוד בפני הוצאות גדולות בעתיד. במדינת ישראל ישנם כמה גופים שעוסקים בביטוח בריאות וביניהם המדינה, ארגונים ללא כוונות רווח או חברות מסחריות.
הצד המבטח מקבל כמות גדולה של פרמיות קטנות ואלו מכסות את הכספים שעליו להעביר למי מהמבוטחים שבעת הצורך יצטרך לעמוד בפני הוצאות גדולות. ישנם סוגים רבים של ביטוחי בריאות שנהוגים במדינות מפותחות רבות. למעשה אחד המאפיינים המובהקים ביותר של מדינת רווחה הוא ביטוח בריאות ממלכתי. כעת נרחיב מעט על ביטוח בריאות שנהוג במדינת ישראל.
ביטוח בריאות – המצב בארץ
בישראל ישנן לא פחות משלוש מסגרות שונות שמספקות כיסוי במקרים בהם יצטרך מי מהאזרחים לעמוד בבוא הזמן בהוצאות כספיות שקשורות לטיפול רפואי כלשהו. ראשית ישנו את חוק הבריאות הממלכתי ולפיו המדינה גובה על פי חוק דמי ביטוח והכיסוי אחיד לכל תושב ותושב. כמובן שלא כל השירותים הרפואיים נכללים בסל בריאות זה.
מעבר לביטוח שמספקת המדינה ישנם שירותי בריאות נוספים שנקראים בקיצור – שב"ן. שירותים אלו מוצעים על ידי קופות החולים ומשתמש בהם מי שמעוניין להרחיב את השירותים מעבר לסל הבריאות הבסיסי. בנוסף לשתי האפשרויות שצוינו לעיל ישנה את האפשרות של חברות הביטוח הפרטיות. לביטוחים אלו קוראים ביטוחים משלימים כיוון שהם למעשה משלימים את הביטוחים השונים האחרים.
ביטוח נסיעות לחו"ל
באופן עקרוני כל הביטוחים שהוזכרו לעיל תופסים אך ורק בשטחי מדינת ישראל. כאשר תושב ישראל עוזב את גבולות המדינה עליו לדאוג לעצמו מבעוד מועד לביטוח נסיעות. ביטוח נסיעות הוא ביטוח מיוחד שמכסה את המבוטח במקרים הם הוא יוצא מהמדינה ויהיה זה לביקור בן יום או למספר חודשים כאחד. כמו כל סוג שהוא של ביטוח ישנם סוגים שונים של ביטוחי נסיעות לחו"ל שמכסים את המבוטח מפני סיכונים ספציפיים כגון ביטוח למקרה של החלמה בסטטוס רפואי קיים, ביטוח נסיעות כנגד סיבוכי הריון, ביטוח נסיעות כנגד פציעה במהלך עיסוק בספורט מסוכן וכיו"ב.
ארצות זרות ועובדים זרים
בניגוד לישראל בה סל הבריאות לא כולל טיפולים רבים, ישנן מדינות בהן המצב הוא שונה לחלוטין. ביטוח בריאות ציבורי במדינות הסקנדינביות או בגרמניה למשל מכסה קרוב לכל הטיפולים הרפואיים הקיימים כולל טיפולי שיניים ומגוון של טיפולים אלטרנטיביים. העובדים הזרים בישראל – והכוונה היא גם לעובדים החוקיים שברשותם אישור עבודה חוקי למהדרין – אינם זכאים לביטוח הממלכתי. לפי החוק הישראלי אמורים המעבידים של אותם עובדים זרים לרכוש עבורם פוליסת ביטוח בריאות פרטית שהתנאים שלה פחות טובים מאלו של הביטוח הממלכתי.