מי שיצא למסע בעולמם של ארונות קודש יגלה אמת חשובה על עם ישראל. ארונות קודש מלמדים אותנו לקבל את השונה ולהבין שמאחורי הבדלים חיצוניים שיכולים להיות מאד משמעותיים מסתתר בסיס משותף שאותו חולקות כל הקהילות היהודיות בעולם.
האנתרופולוג הצרפתי החשוב קלוד לוי-שטראוס – שהיה גם הוא יהודי וצאצא למשפחת רבנים – הסביר שמתחת לצורות שנראות שונות מאד מסתתרות סטרוקטורות מחשבתיות עמוקות שרק מקבלות ביטויים שונים בצורות שונות. חשיבה סטרוקטורליסטית כזו היא מהותית כאשר נודדים בין ארון קודש אחד למשנהו בעולם היהודי.מי שאיננו יכול לצאת למסע פיזי בין בית כנסת אחד למשנהו, בין ערים וארצות, בין קהילות שונות ורחוקות על פני כדור הארץ, יוכל להסתפק במסע וירטואלי באינטרנט: לשוטט בין תמונות של ארונות קודש במקומות שונים בעולם ולהשוות אותם זה לזה. כך יכול כל אחד להצטרף למסע המרתק בין ארונות קודש ברחבי העולם.
על אף שיש ארונות קודש דומים זה לזה – ולעיתים אפילו כמעט זהים זה לזה – נדמה שקשה מאד למצוא שני ארונות קודש זהים באמת. מפתה לומר שכל ארון קודש הוא כמו פתית שלג שאין אחד שהוא זהה לאחר. מפתה עוד יותר לומר שכל ארון קודש הוא כמו אדם – גם אם הוא דומה לרעהו הוא שונה ממנו. אם אין זה העיצוב של הארון שמבדיל אותו מהאחרים הרי שהבגדים שלו – הפרוכת ושאר קישוטים – מבדילים ארון קודש אחד מרעהו. בימינו גם העיצוב עצמו של הארונות השונים מתחיל להציג הבדלים גדלים והולכים בין ארון אחד לארון שני. ניתן לומר בזהירות שבעבר היה מגוון מצומצם יותר של עיצובי ארונות קודש ואילו כיום קהילות שונות ברחבי הארץ ובעולם מרשות לעצמן ביטוי אישי רב יותר. עיצובים מודרניים תופסים את מקומו של העיצוב המסורתי וככל שהשנים חולפות, ארונות קודש נבדלים יותר ויותר זה מזה.
אבל מבט מעמיק מגלה שבסופו של דבר ההבדלים החיצוניים מסתירים אמת פשוטה שגם היא גלויה לעינו של המתבונן המעמיק: ארונות קודש בכל מקום הם בעלי מאפיינים – סטרוקטורות בלשונו של לוי-שטראוס – זהים. בכל ארון קודש, ולא משנה מה העיצוב שלו, שוכן לו ספר תורה. כל ארון קודש, ולא משנה עד כמה העיצוב שלו מודרני ונועז או שמרני וזהיר, הוא בעל דלתות שמאפשרות למתפלל לפתוח אותו לרווחה. כל ארון קודש, ולא משנה באיזה קהילה הוא שוכן, עומד בכותל הפונה אל ירושלים, אל מקום המקדש, אל קודש הקודשים. כל ההבדלים החיצוניים, כל העיצובים השונים, הם רק וריאציות על הנושא של ארון קודש. בסופו של דבר ארונות קודש בכל מקום שומרים על מכנה משותף עמוק ומשמעותי.
ניתן ללמוד מכך לקח חשוב. גם הבדלים חיצוניים משמעותיים ביותר הם משמעותיים רק לעין ולא למהות הדברים. השונות במראה בין ארון קודש אחד בקהילה מסוימת לבין ארון אחר בקהילה אחרת מסתירה את המשותף בין הקהילות. למעשה נוצרת כאן דיאלקטיקה מרתקת: ההבדלים מבטאים דווקא את הזהות. כל קהילה יכולה להיות שונה כיוון שבמהותה היא זהה לאחרות. כך אנחנו למדים לקבל את השונה: שונה מבחוץ אך כזה שחולק איתנו את אותה המהות מתחת להבדלים הנראים בעין.