אחד מהעקרונות הפיזיקליים הידועים והמבוססים ביותר קובע כי אין אנרגיה יש מאין וכמו כן, שאנרגיה אינה מתבזבזת או נעלמת. אז מה קורה עם אנרגיה לאחר שאנחנו משתמשים בה? היא פשוט הופכת מצורה אחת לאחרת. בהתאם לכך למד האדם לרתום את אחד מסוגי האנרגיה השופעים ביותר סביבנו, אנרגיית קרני השמש, לצרכיו וכיום מדברים יותר מכל על ייצור חשמל מאנרגיית השמש. זוהי למעשה אנרגיה סולארית ומייד תבינו יותר לגביה.
ייצור חום וחשמל מאנרגיית השמש
קרני השמש מכילות בתוכן אנרגיה הקרויה אנרגיה סולארית. זהו מקור מתחדש ואינסופי של קרינה שפוגעת בכדור הארץ בכל שעות היום ולמעשה מתגלגלת באופן טבעי להנעת כלל תהליכי החיים והפיזיקה של מה שסביבנו. האדם למד להפיק מאנרגיית קרני השמש שני סוגי אנרגיה חשובים ביותר – חום וחשמל. את מתקני הפקת החום כולנו מכירים מהקולטנים הסולאריים שעל גגות הבתים שלנו והם מחממים בתוך הצינורות שעוברים בתוכם את המים שנאגרים בתוך דודי השמש.
התהליך דומה גם מבחינת הפקת חשמל, רק שבתוך הקולטנים ישנם ממירים אלקטרוניים שהופכים את האנרגיה הזאת לזרם חשמלי שבו ניתן להשתמש לצריכה עצמית ו/או למכור לחברת החשמל. ההמרה מתבצעת בתוך אלמנטים הקרויים תאים פוטו-וולטאיים והם פועלים בניצולת די גבוהה של עד 20%, מה שאומר שאם פורסים אותם על פני שטח מספיק גדול, ניתן לייצר כמות חשמל מאוד מכובדת. מאחר וישראל הינה מדינה ללא עתודות דלקים ובהתחשב כי דלקי מאובנים הינם משאב מוגבל בעולם, אחת מהמטרות לשנים הקרובות היא להגדיל את ייצור החשמל הסולארי עד לרמה של 30% מסך ייצור החשמל.
מהם היתרונות של הפקת חשמל באמצעות קרני השמש?
ניתן לציין מספר יתרונות של הפקת חשמל באמצעות קרני השמש מבחינה מדינית:
- הפחתת התלות בדלקים מאובנים.
- זוהי אנרגיה מתחדשת שאין צורך להשקיע ברכישתה מלבד ההשקעה בתכנון והקמת של תשתיות.
- ייצור חשמל בצורה שאינה מזהמת את הסביבה (לעומת שריפת דלקים ופחם)
- עצמאות אנרגטית.
בנוסף, כדאי מאוד גם להיות מודעים ליתרונות עבור מי שיבחר להפיק חשמל במסגרת המבנה או השטח שבבעלותו באמצעות הקמת מערכת סולארית:
- הקמה חד פעמית של רשת תאים פוטו-וולטאים עם מינימום צרכי תחזוקה.
- הפקת חשמל לצריכה עצמית ומכירה לחברת החשמל. כלומר, חיסכון אדיר וארוך טווח בהוצאות החשמל.
- סבסוד ומענקי מדינה למימון הקמת מערכות פוטו-וולטאיות.
- הפקת חשמל לאורך כל ימות השנה, בהתחשב בעובדה כי מדינתנו הינה שטופת שמש.
כיצד ממשיכים מכאן? יוצרים קשר עם חברה שמתמחה בתכנון והקמה של מערכות סולאריות ויוצאים לדרך! ניתן להקים מערכות שכאלו על גגות של בתי מגורים, בתי ספר, מפעלים, מוסדות ציבור ועוד.